Повик за ЕВС волонтер за краткорочен проект за 2 месеци во Словенија

Повик за ЕВС волонтер за краткорочен проект за 2 месеци во Словенија

Еразмус + интернационални волонтерски активности во Завод Манипура, Словенија

Што: Европски волонтерски сервис

Кога: 01.05.2019-30.06.2019

Каде: Словенија

Патни трошоци: до 275 евра

Пари за храна: 5 евра / ден

Пари на ден: 4 евра / ден

Организација домаќин: ЗАВОД МАНИПУРА

Завод Манипура е мала НВО со многу искуство во ЕВС. Ние сме акредитирана организација за хостирање и испраќање од 2008 година и до сега сме биле домаќини на повеќе од 100 волонтери од многу различни земји. Организираме работилници и слободни активности за локалните деца и млади како ракотворби, активности на отворено, креативни активности, играње игри, спорт, тематски вечери, работилници за интеркултурно учење …

Што можете да направите кај нас? Нашиот детски и младински центар е отворен за деца и младинци од среда до сабота за време на училишните денови и од понеделник до петок за време на училишните одмори. Организираме креативни активности, играње време, ракотворби, спортски игри, активности за печење, бајки и други работилници за деца од предучилишна и училишна возраст. Секогаш е интересно ако волонтерите подготват презентација на својата земја. Еднаш неделно подготвуваме работилници за лицата со попреченост и еднаш месечно за децата од локалната градинка и основно училиште. Идеите на волонтерите се многу добредојдени и им помагаме на волонтерите да работат на свој индивидуален проект. Може да биде работилница, декорација на ѕид, изградба на нешто практично, изработка на филм … Исто така, има многу практична работа: помагање при чистење и реновирање на куќата, изградба на играчки материјал за игралиште, дрвени игри и мал мебел. Ние се грижиме за животните (мачки, зајаци, хрчак, кози)и за зеленчукова градина. Имаме многу трева за сечење и овошни дрвја за кои ќе се грижите. И, се разбира, многу снег да се исчисти во зима. Волонтерите имаат многу можности да научат нови вештини, да бидат корисни и креативни!

 

Критериуми за да бидеш волонтер:

  • Помеѓу 18-30 години;
  • да комуницирате на англиски јазик;
  • Да имате познавање на подготовката и примената на проектот барем на основно ниво;
  • Да Комуницирате со обесправените групи;
  • да Креирате активности;
  • предиспозиција за тимска работа;
  • Учество во волонтерски активности;
  • Да се бидете отворени за учење и споделување
 

Каде? Хостинг место: Центар за деца и млади во Пољче Куќата се наоѓа на сончево место во селото Пољче, веднаш до Бегуње на Горњем. Канцеларијата и просторијата за креативност се наоѓаат на приземје, игралната е на таванот. Волонтерите живеат на првиот кат. Има 4 спални, кујна, дневна соба со сончев тераса и 2 бањи. Секоја спална соба е за 2 или 3 волонтери. Во куќата има голема градина.Волонтерите добиваат 5 евра храна за храна и 4 евра на ден и тие ги подготвуваат своите оброци. Ви нудиме велосипеди и автобуски билети за да ја откриете околината.

Локација:
Словенија
Рок за аплицирање:
30.03
Како да аплицирате:
Ако мислите дека ова е можност за вас и би сакале да бидете поактивни во активностите на Завод Манипура во наредните 2 месеци, испратете го вашето мотивационо писмо и CV на kriksending@gmail.com

Share this:

About the Author

КРИКЦма Крик е младинска организација формирана во 2012. Целна група со која Крик работи се млади лица со типичен развој и млади лица со сензорна и ментална попреченост. Крик работи на развој на младинска работа и понуда на активности за личен и социјален развој на млади на локално и меѓународно ниво. На национално ниво, Крик е дел од одборот на Сојузот на младинска работа. Исто така сме дел од Националниот младински совет на Македонија.На меѓународно ниво работиме во склоп на програмата Еразмус +. Реализираме голем број на меѓународни активности за млади како младински размени, обуки и ЕВС програмата. Од 2014 година Крик е акредитиран за примање и праќање на ЕВС волонтери. Досега имаме примено и пратено голем број на волонтери на ЕВС. Моментално имаме волонтер од Германија кој работи во нашата организација на период од 1 год. Работиме и на стратешки партнерства на тема вклучување на маргинализирани групи во секојдневни активности.На локално ниво имаме младински програми и разни обуки, работилници, неформални дружби и забави. Од август 2015 год, канцелариите на Крик се наоѓаат во Стара Чаршија, во Безистенот. Делиме простории со кафич Shot Bar. Долниот дел е кафич кој работи после 17:00 часот,а горниот се канцеларии на Крик. Долниот дел исто така се користи за разни активности како обуки и работилници. Како организација која работи со маргинализирани групи имаме развиено база од младински работници кои имаат вештини да работат во интегрирани групи. Активностите често ги реализираме во нашите простории или директно во специјалните училишта за глуви Партение Зоогрфски, или училиштето за слепи Димитар Влахов.

View all posts by КРИК

Leave a Reply