Повик за ЕВС – “Open new gates” во Турција

Повик за ЕВС – “Open new gates” во Турција

Повик за ЕВС волонтер за краткорочен проект за 2 месеци во Турција

Што: Европски волонтерски сервис Кога: 04.04.2019-03.06.2019 Каде: Мерсин, Турција

Организација домаќин: Third Eye Associaiton of Mediterranean (TEAM))Akdeniz Üçüncü Göz Eğitim ve Gençlik Derneği се наоѓа во Казанли – Мерсин – Турција. Т.Е.А.М. е основана во 2009 година со цел да се заштити дивиот и природниот живот со локалната заедница и младите во и околу Мерсин. Ние особено се грижиме многу за Морските желки (Caretta-Caretta и CheloniaMydas), кои ги напуштаат своите јајца на брегот на Казанли-Мерсин и се под ризик од истребување. Ние работиме како ЕВС координирачка организација во Мерсин (испраќање и хостирање на волонтери), да им дадеме курс за обука на младите, да градиме свест и европско државјанство со волонтерство. Нашата организација промовира меѓународни и интеркултурни вредности, како и младински иницијативи и проекти во локалната заедница.

Ако :

 • си помеѓу 18-30 години;
 • комуницираш на англиски јазик;
 • би сакал да креираш активности;
 • имаш предиспозиција за тимска работа;
 • сакаш да учествуваш во волонтерски активности;
 • отворен си за учење и споделување
  Улога и задачи на волонтерите:
 • да ги исчистат плажите во областа Мерсин, каде што се наоѓа гнездото за морските желки (главна активност)
 • да се намали дискриминацијата и да се подигне свеста за волонтерството во локалната заедница преку вршење на мултинационален проект со животна средина
 • да се оформи рамка за личен развој и интеркултурно учење
 • преку работа и живеење во тим од различни ЕВС волонтери
 • да му даде на волонтерот шанса за иницијатива, креативност и преземање одговорности во мултинационален тим
 • да понудат алтернативен начин на живот и неформално образование (“место на размислување, дејствување и експериментирање”)
 • да експериментираме со голем број “конкретни” активности во областа на нашиот рачен и социјален проект за да ја стимулираме самодовербата, автономијата и да дадеме шанса за нови позитивни искуства.
 • да се подигне европската свест и активно граѓанство со ставање на солидарност во конкретни акции
 • да научат да живеат заедно со други волонтери во истиот стан, со почит и толеранција кон другите и одговорност и автономија за заедничките должности (чистење, готвење итн.)
 • да добиете нови лични вештини (уметност, јазик, организација итн.) Волонтерот ќе учествува во проекти и активности како што одат надвор со учениците и волонтерите, ќе и помага на организацијата на разни фестивали и активности, ќе учествуваат на национални фестивали, ќе ја презентираат организацијата и културата.

Храна и сместување: Организацијата домаќин ќе обезбеди храна и сместување за волонтерот. Буџетот за храна ќе се организира според бројот на волонтери во проектот, а ТИМ ќе обезбеди пазар, намирници и месо , волонтерите се одговорни да го подготват својот оброк 2 по 2 секој работен ден за сите.Доколку некој волонтер побара индивидуален буџет за храна, тој / таа ќе добие 85 TL неделно.Волонтерите ќе бидат сместени во станови. Станот се наоѓа во близина на проектната област. Постојат 2 стана и секој стан има 2 спални, дневна соба и сите други објекти. Има интернет, фрижидер, печка и кујнски алатки, машини за перење итн .. во еден од становите.Волонтерот ќе го дели заедничкиот простор и спалната соба (4 лица во 1 спална соба). Становите се мешаат со половите, но просториите се одделени. Волонтерите мора да ги почитуваат рамните правила, соседите и соседството.

Очекувани резултати од учењето: Европската волонтерска служба се базира на принципите на неформалното образование. Ова им дава можности за учење надвор од училиштата, универзитетите и другите слични институции.Без сомневање, волонтерот многу ќе научи за време на самиотпроект, а понекогаш и за работи што тој / таа не ги очекувал од самиот почеток. За да го направиме учењето на волонтерот колку што е можно поефикасно, тој / таа мора да ја преземе одговорноста и да стави јасни цели, за тоа што сака да научи и како да го постигне тоа. Волонтерите ќе имаат поддршка постојано и ќе го оценуваат сопствениот процес на учење, што ќе резултира со признат сертификат Youthpass на европско ниво.

Локација:
Турција
Рок за аплицирање:
15.03
Како да аплицирате:
Испратете ни го мотивационо писмо и CV на kriksending@gmail.com

Share this:

About the Author

КРИКЦма Крик е младинска организација формирана во 2012. Целна група со која Крик работи се млади лица со типичен развој и млади лица со сензорна и ментална попреченост. Крик работи на развој на младинска работа и понуда на активности за личен и социјален развој на млади на локално и меѓународно ниво. На национално ниво, Крик е дел од одборот на Сојузот на младинска работа. Исто така сме дел од Националниот младински совет на Македонија.На меѓународно ниво работиме во склоп на програмата Еразмус +. Реализираме голем број на меѓународни активности за млади како младински размени, обуки и ЕВС програмата. Од 2014 година Крик е акредитиран за примање и праќање на ЕВС волонтери. Досега имаме примено и пратено голем број на волонтери на ЕВС. Моментално имаме волонтер од Германија кој работи во нашата организација на период од 1 год. Работиме и на стратешки партнерства на тема вклучување на маргинализирани групи во секојдневни активности.На локално ниво имаме младински програми и разни обуки, работилници, неформални дружби и забави. Од август 2015 год, канцелариите на Крик се наоѓаат во Стара Чаршија, во Безистенот. Делиме простории со кафич Shot Bar. Долниот дел е кафич кој работи после 17:00 часот,а горниот се канцеларии на Крик. Долниот дел исто така се користи за разни активности како обуки и работилници. Како организација која работи со маргинализирани групи имаме развиено база од младински работници кои имаат вештини да работат во интегрирани групи. Активностите често ги реализираме во нашите простории или директно во специјалните училишта за глуви Партение Зоогрфски, или училиштето за слепи Димитар Влахов.

View all posts by КРИК

Leave a Reply