Повик за 5 учесници на Младинска размена во Телшиаи, Литванија

Повик за 5 учесници на Младинска размена во Телшиаи, Литванија

Што: Младинска размена со наслов “Photo Taking”

Кога: 08 – 14.10.2018

Каде: Telšiai, Lithuania.

Опис на проектот: Бидејќи глувите луѓе не можат да комуницираат со звуци, треба да се користат други начини на комуникација. Една од нив е iPhonography. Тоа всушност се фотографии направени и обработени од вашиот мобилен телефон. Со оваа визуелна комуникација, младите луѓе можат да користат:

 • Баратели на работа – да ги откријат своите особености и таленти на идните работодавачи.
 • Бизнисмени – генијално и оригинално фотографирање на производството за маркетинг цели.
 • Комуникација со пријателите – сликајте незаборавни моменти од личниот живот.

Целта на проектот е да се зголеми интеграцијата на младите луѓе со оштетен слух во општеството, да се развие нивната способност за вработување, претприемништво, комуникацијата, квалитетот на животот, развивање вештини преку користење на iPhonography.

Проектни задачи:

 1. Зголемете ја способноста на учесниците да ја користат iPhonography алатката за комуникација.
 2. Зголемување на разбирањето на тоа како напредните визуелни комуникациски вештини може да ви помогнат да се интегрирате во општеството или да најдете работа.
 3. Дисеминација на информациите за Еразмус + програмата и нејзините цели.
 4. Поттикнување на меѓукултурниот дијалог меѓу учесниците.

По завршување на проектот учесниците ќе ги зголемат своите знаења за iPhonography, влијанието на сликите на младите во социјалните медиуми врз работодавците и заштитата на авторските права.

Учесниците ќе можат да ја користат iPhonography алатката за комуникација, создавање нови работни места.

Профил на учесниците:

 • млади лица со целосно оштетен слух и говор.
 • млади со оштетен слух
 • младите кои работат со лица со оштетен слух.
 • млади од семејства каде членовите на семејството го имаат овој проблем
 • други млади.

Ако сте заинтересирани да аплицирате, пополнете ја оваа апликациска форма.

!!Само избраните учесници ќе бидат контактирани!!

Трошоците за храна, сместување, материјали за обука се покриени од страна на организацијата домаќин. Патните трошоци до местото се рефундираат максимум до 275 евра.

За некои дополнителни информации, контактирајте не на kriksending@gmail.com.

Локација:
Литванија
Рок за аплицирање:
15 август 2018
Други детали:
Партиципација за учество кон Крик: 600 денари

Share this:

About the Author

КРИКЦма Крик е младинска организација формирана во 2012. Целна група со која Крик работи се млади лица со типичен развој и млади лица со сензорна и ментална попреченост. Крик работи на развој на младинска работа и понуда на активности за личен и социјален развој на млади на локално и меѓународно ниво. На национално ниво, Крик е дел од одборот на Сојузот на младинска работа. Исто така сме дел од Националниот младински совет на Македонија.На меѓународно ниво работиме во склоп на програмата Еразмус +. Реализираме голем број на меѓународни активности за млади како младински размени, обуки и ЕВС програмата. Од 2014 година Крик е акредитиран за примање и праќање на ЕВС волонтери. Досега имаме примено и пратено голем број на волонтери на ЕВС. Моментално имаме волонтер од Германија кој работи во нашата организација на период од 1 год. Работиме и на стратешки партнерства на тема вклучување на маргинализирани групи во секојдневни активности.На локално ниво имаме младински програми и разни обуки, работилници, неформални дружби и забави. Од август 2015 год, канцелариите на Крик се наоѓаат во Стара Чаршија, во Безистенот. Делиме простории со кафич Shot Bar. Долниот дел е кафич кој работи после 17:00 часот,а горниот се канцеларии на Крик. Долниот дел исто така се користи за разни активности како обуки и работилници. Како организација која работи со маргинализирани групи имаме развиено база од младински работници кои имаат вештини да работат во интегрирани групи. Активностите често ги реализираме во нашите простории или директно во специјалните училишта за глуви Партение Зоогрфски, или училиштето за слепи Димитар Влахов.

View all posts by КРИК

Leave a Reply