Повик за учесници на 7ма Школа против говор на омраза

Повик за учесници на 7ма Школа против говор на омраза

Центар за интеркултурен дијалог (ЦИД), со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, со задоволство распишува Повик за учесници на 7-мата Школа против говор на омраза.

Центар за интеркултурен дијалог веќе 7-ма година по ред организира обуки за младински работници, студенти и активисти, чија главна цел е да се развијат нивните вештини за справување со говорот на омраза, како и развивање на алтернативни наративи засновани на човековите права.

Oбуката ќе биде организирана во три дела:
  • Првиот дел од обуката ќе биде онлајн и служи за вовед во темата и меѓусебно запознавање на учесниците.
  • Вториот дел ќе се одржи од 15-ти до 19-ти октомври 2018 год. во х. Монтана, Крушево и ќе се состои од работилници и предавања на тема: говорот на омраза и неговите манифестации, последиците од говорот на омраза, криминал од омраза, справување со криминал од омраза, не-дискриминација итн.
  • Третиот дел опфаќа организирање на кратки активности од страна на учесниците во средините во кои работат и делуваат, а се поврзани со темите на обуката.
Профил на учесници:
  • Возраст над 18 години;
  • Да бидат во можност да учествуваат на целата обука, а по завршување на истата активно да се вклучат во спроведување на активности во локалните заедници;
  • Да се студенти, младински работници и/или едукатори, активисти, членови на младински организации;
  • Да имаат основни познавања од областа на човековите права и претходно искуство во организирање на настани;
  • По завршување на обуката да бидат во можност да реализираат кратка активност во средината во која живеат и делуваат.
Датум 15.10 – 19.10.2018 Место: х.Монтана, Крушево

Пријавите треба да ги поднесете најдоцна до 5 октомври 2018 година.

Патните трошоци ќе бидат рефундирани во висина на повратен автобуски билет.

Локација:
Крушево, Македонија
Рок за аплицирање:
5 октомври 2018 година
Како да аплицирате:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRNxm8Tvw_JAANMzzvxGwKOX5oXbgbmpWTATxThkMekR8qEg/viewform
Други детали:
http://cid.mk/2018/09/26/call-for-participants-7th-school-against-hate-speech/

Share this:

About the Author

cidЗдружение Центар за интеркултурен дијалог (ЦИД) е непрофитна младинска организација која работи на регионално ниво во Македонија. Таа е формирана во мај 2006 година од активни млади лидери и младински работници од Куманово Мисијата на Центарот за интеркултурен дијалог е да се промовира и поддржува меѓукултурно разбирање, соработка, мир и солидарност преку активно учество на младите во општеството, а особено преку волонтерско вклучување на локално и на меѓународно ниво. Нашите цели: 1. Промовирање и поддршка на активно граѓанство на младите преку активизам и развојот на институционалните механизми за активно учество на младите. 2. Активна работа и придонес кон меѓукултурниот дијалог преку градење на капацитети и услуги за информирање за млади. 3. Поактивно вклучување на младите луѓе, кои работат на промотивни активности, со цел да се промовираат работни кампови SCI, ЕВС, како и локални волонтерски можности 4. Промовирање на мирот, солидарностста и човековите права како и културата на живеење, Организација на активности на отворено, фестивали, панел дискусии, меѓународната размена, интеркултурни состаноци и друго. Нашата главна целна група се студенти, средношколци и неодамна дипломираните студенти. ЦИД е организација која работи со млади луѓе, како и сите заинтересирани страни кои се вклучени во меѓуетничкиот дијалог и развој на младите на локално, национално и меѓународно ниво.

View all posts by cid

Leave a Reply