Повик за младинската размена „Herdelezi stories 2016“, Берлин,Германија

Повик за младинската размена „Herdelezi stories 2016“, Берлин,Германија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „Herdelezi stories 2016“ која што се оддржува од 30-ти април до 10-ти мај 2016 година во Берлин, Германија.
Оваа билатерална младинска размена им дава можност на 16 млади Роми и не-Роми од Македонија и Германија да работат креативно на создавање на уметнички перформанс за време на традиционалниот Херделези фестивал кој што се оддржува секоја година во Нојкелн, Берлин.
Самите млади учесници се во центарот на случувањата, вклучувајќи се со нивните идеи, предлози, интерес и вештини. Младинската размена настојува да ја разбуди  нивната креативност и самодоверба, да им даде алатки за изразување и можност нивниот глас да се слушне за време на фестивалот! Работилниците ќе се оддржуваат на различни локации во Нојкелн, Берлин.
 
Профил на учесници:
– Активни млади Роми и не-Роми на возраст од 18 до 25 години;
– да имаат желба за работа на уметнички перформанс;
– да имаат желба да споделуваат знаење и научат повеќе за Ромската култура;
– да работат во мулти-културна средина, без предрасуди!
– Работен јазик е англиски, но ќе се употребуваат Ромски јазик, како и останати ех-ју јазици!
Сместување и патни трошоци:
– Учесниците ќе бидат сместени во младински хостел во Берлин, со бањи и тоалети на спрат;
– Патувањето ќе биде пресметано по WizzAir basic тарифата и покриено од страна на организаторите;
– Храна и освежување се покриени од страна на организаторите.
– Доколку, бидете селектирани на вас останува задолжително да си извадите патничко осигурување!
За да се пријавите: Потполнете го следниот формулар најдоцна до 20-ти март, 18:00 часот! Формуларите после предвидениот рок, нема да се земаат во предвид!
Локација:
Берлин,Германија.
Рок за аплицирање:
20-ти март, 18:00 часот
Други детали:
Напомена: Со потполнување на формуларот вие станувате дел од процесот на селекција. Доколку, бидете селектирани се обврзувате задолжително да извадите патничко осигурување. Исто така, доколку бидете селектирани и биде купена авионска карта за вас, а потоа се откажете, се обврзувате на одговорност да ги покриете трошоците за истата!

Share this:

About the Author

Sunai SabrioskiRROMA – Regional Roma Educational Youth Association is the name of a Roma youth network formed on the 15-th of December 2007. RROMA is working on youth empowerment and mobilization through creativity and campaigning. Our vision for the youth is them to become promoters of positive values and active factor in the social happenings, which will reflect in the communities by helping shaping their own future and life in a better direction. By doing so, they become active citizen and creators of public policies concerning them and the Roma community. Since the 26-th of February 2010, the youth branch ROMA is known as the new NGO RROMA (Regional Roma Educational Youth Association) RROMA as an informative educational centre for supporting young Roma from the north-east region of the Republic of Macedonia works on affirmation and promotion of the opportunities for personal development and integration, as well promoting active citizenship and self-inclusion in the creation of youth policies of young Roma.

View all posts by Sunai Sabrioski

Leave a Reply