Brain Drain: Перспективи на младите луѓе

Brain Drain: Перспективи на младите луѓе

Кои се моменталнити политики за справување со „одливот на мозоци“ од регионот? Кои се препораките на младите луѓе од регионот за намалување на „одливот на мозоци“? Добијте одговор на овие прашања на еднодневната конференција под назив „Brain Drain: Перспективи на младите луѓе“. Конференцијата претставува завршен настан кој следува по завршувањето на 3 дневниот „Brain Drain Hackathon“ на кој младински претставници и претставници на институции заеднички ќе креираат сет на препораки за надминување на оваа појава. На конференцијата свое излагање ќе имаат г-дин Јоханес Рај, Раководител на канцеларијата на Фондација Конрад Аденауер во Скопје, г-ѓа Рената Дескоска, Министерка за образование и наука и спорт, претставник на Вилфрид Мартенс Центарот за Европски студии, како и дел од учесниците на „Brain Drain Hackathon”. За присутните учесници од други градови, ќе бидат надоместени патни трошоци во висина на повратен автобуски билет. Во прилог ви ја доставуваме целосната агенда за настанот: 11.30 – 12.00 Регистрација на присутните 12.00 – 12.30 Официјално отворање на конференцијата Марина Булатовиќ, Претставник на Вилфред Мартенс Центар за Европски студии Јоханес Д.Раи, Раководител на фондацијата Конрад Аденауер во Скопје Рената Дескоска, Министер за образование и наука Иван Јованов, Извршен директор на LEAD 12.30 – 13.00 Презентирање на младинските перспективи за справување со „одливот на мозоци“, креирани преку тридневниот регионален хакатон 13.00-14.00 ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА: Моментални политики и улогата на институциите за справување со „одливот на мозоци“ во регионот 14.00 – 14.15 Затворање на конференцијата 14.15 – 15.30 Коктел и вмрежување
Локација:
Хотел Мериот, Скопје
Како да аплицирате:
https://www.facebook.com/events/128728251320149/

Share this:

Leave a Reply